Основна школа „Бранко Радичевић“ у Брестовцу је једна од најстаријих васпитно-образовних установа на подручју Лесковца. Њени почеци се везују за 1888. годину, када је формирана прва школа и била је смештена у конаку цркве у оближњем Кутлешу.

          Прва школска зграда у Брестовцу је подигнута 1902. године, а први учитељи у тој школи били су Ћирило и Драга Јанковић. Од тада тече богата историја школе у Брестовцу. Средином 1958. године, школи у Брестовцу су Одлуком Народног одбора Општине Брестовац, припојена четвороразредна одељења у Липовици, Кутлешу, Шарлинцу, Међи и Доњем Бријању. Школа са поносом носи име великана српске поезије Бранка Радичевића.

          Школа у Брестовцу је добитник многобројних признања и награда, а посебно место у витринама школе заузима Октобарска награда града Лесковца, Зелени горански штит, највише признање Горана Србије и многобројни пехари и дипломе освојени на свим нивоима такмичења из области наставних и ваннаставних активности.

         Наставу у разредној и предметној настави реализује 60 наставника и настава је стручно заступљена из свих наставних предмета.

          Уз помоћ Министарства просвете, Министарства спорта, локалне самоуправе и Невладиних организација, школа је у протеклом периоду саградила нове школске зграде у Липовици и Кутлешу и адаптирала је школску зграду у Шарлинцу. Завршена је и реконструкција школске зграде у Брестовцу, саграђене 1902. године, која је задржала свој некадашњи изглед са богато украшеном орнаментиком на фасади, што одсликава карактеристике српског градитељства с краја XVIII и почетка XIX века. Урађена је и балон сала површине од око 500 m2, чиме је решен дугогодишњи проблем реализације наставе из области физичког васпитања. Планирано је да се заврше радови на две капиталне инвестиције: завршетак започетих радова на увођењу парног грејања и изградња терена за мале спортове у склопу школског дворишта.

          Школа у Брестовцу је током своје дугогодишње историје изнедрила велики број талената у различитим дисциплинама и с правом се сматра расадником културе на овим просторима.