2018 1 20180507 1040255221Након вишегодишње паузе наша школа је поново узела учешће на међународној олимпијади „ЛИК России“ – такмичењу у познавању руског језика, литературе, историје, уметности и културе, које је по седамнаести пут организовала средња општеобразовна школа при Амбасади Русије у Београду.

 

   2018 2 20180507 1907738749Наставник руског језика Виолета Стојиљковић, овога пута у сарадњи са наставницом српског језика Милицом Перић, припремила је изузетно богат програм, захваљујући којем се наша школа такмичила у чак три од четири области и у укупно 5 од 9 номинација конкурса. Тема овогодишњег такмичења – екологија – била је врло инспиративна како за ученике, тако и за наставнике. Такмичило се чак деведесеторо ученика од првог до осмог разреда и укупно 14 наставника и учитеља.

  2018 4 20180507 1773696339Ученици из Кутлеша су са учитељицом Мајом Момировић послали поруку да треба чувати природу, јер ће нам она на томе бити захвална. На часу ликовног у Доњем Бријању ученици су са учитељицама Весном Цветковић и Светланом Петковић правили бабушке од рециклираног материјала. Ученици 1, 2. и 3. разреда учитељицâ Лидије Ракић, Данијеле Митић и Сузане Митровић из Брестовца плесали су уз „Валцер цвећа“ Чајковског. Учитељица Снежана Цветковић подстакла је своје четвртаке на израду цртежа са мотивом природе.

  2018 3 20180507 1524068200Снимљен је и час наставнице ликовне културе Силване Спасић са поруком: „Сачувајмо природу!“. Наставница српског језика Весна Петковић узела је учешће представом „Природа је наш дом“. Алексиначки мешовити хор „Шуматовац“ под диригентском палицом наставнице музичке културе Марије Зовко употпунио је програм сјајном изведбом песме „Ивушка“.

Велику моралну, али и сву потребну финансијску подршку, све време пружао је директор школе Марко Ранђеловић. За то што је целокупни материјал до жирија стигао у траженом облику, као и свих претходних година, заслужан је фотограф и сниматељ „Фото Нине“ из Брестовца.

            Неколико месеци се вредно радило на припреми програма, снимању и монтажи снимљеног материјала. Награде које су 26. априла наши ученици добили сведоче о квалитету и озбиљности овог пројекта.

  2018 20 20180507 1757900203Прву награду за литерарни рад, песму „Имамо једну Земљу, једину“ (рађену под менторством наставнице српског језика Милице Перић), добио је Никола Јовановић ученик 6. разреда. Другу награду у истој категорији добила је Ања Костић ученица 6. разреда за тему „Однос човека према природи“ (ментор: Виолета Стојиљковић). Првом наградом у номинацији Дуга над Русијом награђен је колективни ликовни рад (постер) ученика трећег разреда под менторством учитељице Сузане Митровић. У категорији сценских и музичких жанрова награђена је луткарска представа „Еколошка бајка“, за коју је текст написала наставница руског језика Виолета Стојиљковић, лутке креирала Светлана Станковић, а у којој су учествовали ученици шестог разреда: Теодора Лазић, Ања Костић, Клаудија Денић, Никола Цветковић и Јанко Станковић, ученик петог разреда, као и наставници: Виолета Стојиљковић, Милица Перић, Бојан Богдановић (математика), Миодраг Јањић (Техника и технологија). Школа је добила диплому и награду за целокупни ангажман.  2018 2 20180507 1205100178

            Ученици и њихови ментори су са проба и снимања понели најсјаније утиске. Кажу да једва чекају следећу годину и да већ сада почињу да раде на осмишљавању програма за наредно такмичење.

Ходником се још увек могу чути стихови Љермонтова, Пушкина, Тјучева и Фета о природи. Захваљујући теми овогодишњег такмичења ученици су се подсетили (а неки и научили) где треба бацати смеће; постали су прави еколози –  засађују цвеће и дрвеће и расту заједно са њима – чувају своју околину.

Више слика са ових догађаја можете видети на овом линку.