2016 3 20160921 1758167089Поводом 16. септембра, Дана заштите озонског омотача, у издвојеном одељењу Основне школе Бранко Радичевић" Брестовац, у Шарлинцу, организована је занимљива креативна радионица. У радионици су учествовали ученици трећег, четвртог и петог разреда.


Циљ радионице је био подстицање еколошке свести код ученика, развијање смисла за естетско уређење, развијање љубави према биљкама и цвећу, развијање креативности и упознавање ученика са рециклажним материјалом.
У раду су коришћене савремене наставне методе, вербално-текстуална, демонстратривна, илустративна, интерактивна и кооперативно учење, а примењени су индивидуални, фронтални и групни облик рада. Кроз рад радионице обраћена је пажња на корелацију, те су обухваћени садржаји из српског језика, математике, ликовне културе и чувара природе.
За реализацију занимљиве радионице ангажовали су се Организација „Здрава планета" из Лесковца, на челу са председникмом Миодрагом Митићем, учитељи Слађана Османовић и Мирјана Лазић и Силвана Спасић, академски сликар и наставник ликовне културе у школи у Брестовцу.
  2016 1 20160921 1175864279- Ученике смо упознали са значајем чувара природе, ко су чувари и зашто су потребни? Ко загађује човекову природу? Учесници радионице су се са тим упознали чувши химну Бранислава Станице - Химна чувара природе, а потом су ученици трећег и четвртог разреда казивали стихове о чуварима природе. Разговарали смо са ученицима о значају писања и сликања, на чему пишемо, сликамо, од чега је направњена хартија? Ми смо чувари природе и желимо да сачувамо свако дрво. Уместо на папиру сликали смо на бетонском делу ограде и тиме дали допринос нашој планети Земљи да нам буде здравија, чистија и благороднија, рекла је учитељица Слађана Османовић, иницијатор радионице.
Једна група ученика је била нагажована на садњи цвећа и зимзеленог растиња, а у ову активност су били укључени и представници родитеља, чланови Еколошке организације из Лесковца и група наставника из Осневне школе у Брестовцу, што је радионици дало посебну драж.