ЧУВАРИ СРПСТВА

BavanisteНеуморна учитељица Маја Стојковић из Основне школе “Бранко Радичевић” у Брестовцу, одељење у Кутлешу, и ове године је наставила са жетвом медаља. Са својим ученицима из комбинованог одељења освојила је прегршт награда из области наставних и ваннаставних активности и значајно допринела повећању угледа школе, једне од најстаријих на подручју Лесковца.

Недавно је учествовала на традиционалном конкурсу “Дани ћирилице Баваниште”, који је ове године организован по 23. пут.

- Овај конкурс је велики дечји сабор који доприноси очувању српске културне баштине, језика, писма, песме и игре, старих заната, обичаја и православне вере. Тема овогодишњег литерарног и ликовног конкурса је била “Завичај”. Са задовољством су деца учествовала на конкурсу и изузетно сам задовољна постигнутим резултатом, рекла је учитељица Маја Стојковић.

Ученици учитељице Маје Стојковић су недавно боравили у Баваништу, у Основној школи “Бора Радић” и преузели награде. Током боравка у Баваништу склопили су пријатељства са вршњацима из Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца и дригих градова Србије. Овај једнодневни излет ће им остати у трајном сећању. Филип Јанковић, ученик 4. разреда заузео је треће место на ликовном конкурсу, а ученик 2. разреда Василије Јовић је добио похвалу. Резултат је вредан пажње јер је ове године на конкурсу пристигло 4.127 радова (литерарни, илустрације, калиграфски преписи песама, везени радови и лутке). Учествовале су све основне школе са подручја Републике Србије, док су средњошколци учествовали ван конкуренције.

Манифестација ће бити настављена почетком августа када ће Баваниште дочекати ученике и њихове менторе из дијаспоре. Сви учесници конкурса из дијаспоре добили су признање “Чувар српства”.

Д. Митровић