Duna1Ових дана, у заслужену пензију, након 40 година рада отишла је Радунка Богдановић, истакнути просветни радник, учитељ Основне школе „Бранко Радичевић“ у Брестовцу.

 

 Свој просветарски рад започела је у Џепу и Владичином Хану, где је у недостатку стручних наставника предавала музичку и ликовну културу, потом је извесно време била у Орашцу,а у Брестовцу је провела више од 38 година. Радила је у издвојеним одељењима школе у Доњем Бријању и Кутлешу, а у Брестовцу је провела 23 године. У свим срединама је оставила дубоки траг и њено име је с правом уписано златним словима у богат историјат школе у Брестовцу.

 Учитељица Дуна, како је зову колеге и мештани Брестовца, постизала је запажене резултате у наставним и ваннаставним активностима. Њени ученици су били заступљени на свим нивоима такмичења, а посебно су се истицали на литерарним конкурсима, где су у више наврата освајали награде и на републичким конкурсима. Дуго година учитељица Дуна је руководила Песничком радионицом „Изазов“ одакле су потекли многи таленти, који су наставили са љубављу према лепој писаној речи и након завршетка школовања.

 Радунка Богдановић је аутор три збирке песама и једне збирке прича. Највредније признање је добила 2003. године, када је проглашена Најдражим учитељем Србије. У њеној витрини, препуној признања, посебно место заузимају признање Савета за васпитање и бригу о деци, Ударничка значка Покрета горана Србије, Диплома СИЗ-а основног образовања у Лесковцу за изузетне резултате у раду са децом, четири захвалнице Песничке школе из Београда за заслуге у неговању младих литерарних талената.
Duna2

 - Посао учитеља сам обављала са посебном љубављу. Радовала сам се свим успесима својих ученика, а било их је превише у свим генерацијама. Поред резултата у наставним активностима, моји ученици су блистали и на пољу ваннаставних активности. Било је на десетине освојених читалачких значака за неговање љубави према књизи, било је награда на ликовним конкурсима Кинеских дечјих новина из Пекинга, захвалница на литерарним конкурсима Змај из Београда, Веснином пролећу из Алексинца, а висока признања су редовно освајана на конкурсима расписаним на нивоу Лесковца и Ниша, рекла је учитељица Радунка.

 У колективу школе се надају да ће Радунка и поред одлска у заслужену пензију редовно посећивати школу и своје ученике трећег разреда.

 - Очекујемо наставак сарадње са учитељицом Радунком који је прави пример свестраног просветног радника. Њено ангажовање у школи може послужити као прави пример многим млађим колегама. Улагала је максимум ангажовања у реализацији васпитно.образовних задатака и заслужено је постизала високе резултате, рекао је Драган Стевановић, директор школе у Брестовцу.